30 Ekim, 2015

Sanatseverler için En İyi Oteller



Yatak odasında Goya ile uyumak, kahveyi Warhol'la içmek , Picasso'yla şömine karşısında oturmak, Frida'yla toplantı yapmak. Kulağa ne kadar fantastik geliyor değil mi? İşin gerçeği artık bunların hepsini yapabilirsinizBir sergide yada sanat galerisinde ancak birkaç dakikanızı ayırabildiğiniz bir sanat eseriyle saatler geçirebilirsiniz. Nasıl mı? Artık sanat, otellerin kapısından sessizce girdi. Yurt dışındaki çılgın örneklere karşılık Türkiye’de henüz yıllık geçmişiyle sanat otellerinin çok yeni olduğunu söyleyebiliriz. Ama eklemek lazım, dışarıdan aynı şaşaayı göremeseniz de içeri girdiğinizde sizi şaşırtabilir. Hem sanatsever hem de gezginseniz bu oteller sizi bayağı keyiflendirebilir. 
Tasarımının sanatla bütünleştirdiği günlerde konaklama türüne bir yenisi daha eklendi. Sanat otelleri, dünyanın farklı noktalarındaki bu oteller yaratıcı ruhunuzu besleyebilir. Teknik olarak baktığımızda sanat otellerini ikiye ayırmak mümkün: İçinde sanat eseri barındıranlar ve sanatçıların/ tasarımcıların elinin değdiği oteller. Ama istisnalarla karşılaşmak da mümkün. Son yıllarda San Francisco’dan Berlin’e kadar sanat otellerinin sayısı hızla artıyorÜstelik bu otellerden bazıları, müzeleri kıskandıracak kadar çok sayıda zengin sanat koleksiyonlarına sahip. Şimdi gelin yurt içinde ve yurt dışında farklı bir sanat yolculuğu yapalım.  
1-  Sanatın Evi- Casa Dell’’Arte
Latince anlamı ‘’ Sanatın Evi’’ anlamına gelen Casa Dell’’Arte. Kuşkusuz sanat takipçileri için isim hiçte yabancı gelmiyordur. Aynı adlı sanat galerisine de sahip olan Büyük Kuşoğlu ailesi sanatı sergileyebilecek ve paylaşacak her imkânı değerlendiriyor.Hamit Görele, Fikret Mualla, Nuri Iyem, Mehmet Güleryüz gibi sanatçıların eserlerini otel duvarlarında görebilirsiniz. Tasarımının da ince ince işlendiği Casa Dell Arte yaz sezonu boyunca değişik sanatçılarının da ince ince işlediği Casa Dell Arte yaz sezonu boyunca değişik sanatçılarının sergilerini de görme imkânına sahipsiniz.  
2-  Museum Hotel 
Nevşehir Müzesi'ne kayıtlı parçalar arasında yaşam..1998 yılında restorasyonuna başlanan Museum Hotel, eski harabe ve yıkıntıların asılları özenle korunarak restore edilmesi sonucunda meydana gelmiş bir otel. Hepsi birbirinden özel ve farklı 30 odası bulunan Museum Hotel, Kapadokya bölgesinde hizmet veriyor.Projenin en başından itibaren otel müşterilerinin odalarında yıllar öncesini yaşamalarını, Kapadokya kültürünü tüm ayrıntılarıyla tatmalarını ve tüm otelin müşterilere yaşayan müze hissi vermesi planlanmış. Museum Hotel’de misafir olduğunuz sürece, değerli bir müzede konaklamanın deneyimini yaşayacaksınız. Tüm çevreniz değerli eşyalarla donatılmış olacak. Otel geliştirdiği ‘’ Museum’’konsepti ile tarihi eserlerin korunmasında da önemli projelere imza atmış ve atmaya da devam ediyor. Gerçekleştirdiği özenli ve detaylı restorasyonlar ile yok olmaya yüz tutmuş onlarca tarihi mağara ve taş evin koruma altına alınmasında da öncülük etmiş. 
3- Atelier Sulmare Art Hotel
İtalya’da bulunan Atelier Sulmare Art Hotel, Zen felsefesiyle ilgilenen sahibinin de etkisiyle daha çok sakinliğe ve kendinin bulmaya adamış olanlara yönelik. Sahil kenarında ve yalnızca kendinizle ve sanatla başbaşa kalabileceğiniz bir çağdaş sanat müzesi. Tıpkı yurt dışındaki bir çok sanat otelinde görebileceğiniz gibi burada da her oda farklı bir sanatçı tarafından dekore edilmiş. Buna İtalyan film yapımcısı Pier Paola Passolini’nin  ‘’Şairin odası’’ da dahil, Arnavut kökenli Sislej Xhafa’nın ‘’Hamam’’ıda. 
4-Arte Luise Kunsthotel- Berlin
Berlin’de bulunan otel, Kentsel göçebeler için sanat odaklı sığınak” olarak tanımlanan otelin 1825 yılında neoklasik tarzda inşa edilen binası göz alıcı bir mimari güzelliğe sahip. . Tümüyle sanata adanmış otel lobisinde misafirlerini heykeller ile karşılar. Odalara giden merdivenlerde karşılaşılan felsefi pasajlar ise benzersizdir. Otelin odalarında yarattıkları eserler ile sanatçılar şimdiden kendilerini ölümsüzleştirmişler Arte Luise Kunsthotel birbirinden farklı konseptte 50 odaya sahip. Odalarda misafirler kendi hayal güçlerine bağlı olarak yoksul şair, casus, Semerkant gibi temalar seçebiliyor.
5Hotel Des Art,-San Francisco
San Francisco’da bulunan Hotel Des Art’ın 51 odasında yerel ve uluslararası Graffiti sanatçılarının eserleri bulunuyor. Her oda tasarımının farklı olduğu otelin genel mekanları bulundurduğu tablolar ile modern bir sanat galerisini andırıyor. Kült grafik tasarımlarından, karikatürize edilmiş karakterlere kadar farklı temaların kullanıldığı otel, basit ama etkili ve konforlu dekorasyonu ile dikkat çekiyor. Dünyanın her yerinden yetenekli sanatçıların eserlerinin sergilenmesine destek veren otelde, eserleri satın alabilmekte mümkün.
6- Les Etangs de Corot-Paris

Les Etangs de Corot, Paris'in batısında bulunan Ville-d'Avray' kasabasında yer alıyor. Paris merkeze sadece 30 dk uzaklıkta.  Fransız ressam Camille Corot ve Georges Seurat ve Alfred Sisley'den etkilenen bu kasaba bulunan butik otel'in etrafı tamamen ormanla kaplı ve dört evden oluşuyor aynı zamanda evler göletlere bakıyor. 43 odası, şarap mahzeni, Caudalie şarap terapisine sahip otelde, Michelin yıldızlı birde restoran bulunuyor. 
7-Byblos Art hotel -Rome
Verona'da bulunan Byblos Art Hotel, 15.yüzyıl mimarlarından Michele Sanmicheli tarafından Venedik tarzında inşa edilmiş. 18.yüzyılda mimar Ignazio Pellegrini villa'yı özgün olarak tekrar yenilemiş. İlerleyen yıllarda,  ünlü İtalyan tasarımcı ve mimar Allessandro Mendini, çağdaş sanat sanat eserlerinin ve dünya çağında değerli bir kaç yapıtı villa'ya taşıyarak gerçek bir müze yaratmış. Alessandro Mendini tasarımı olan otel, parlak renkler ve plastik şekiller kullanarak eşsiz odalar yaratmış.  Ron Arad, Philippe Starck, Marcel Wanders, Ettore Scottsass, Eoro Saarinen gibi birçok sanatçının kalıcı eserleri bu otelde bulunuyor.
8-Gramercy Park Hotel,-New York
Julian Schnabel tarafından 2006 yılında Rönesans tarzı ile yaratılan otelin benzersiz bir renk kompozisyonu bulunuyor. Bronz kapı kolları, antika mobilyalar, Fas çinileri, İtalyan şömine, koyu kırmızı kadife perdeleri, maun içki dolapları, diğer özel üretim mobilya ve dekorasyon parçaları ile gerçek bir başyapıt gibidir. 185 odası bulunan Gramercy Par Hotel; Andy Warhol, Jean-Michel Basquiat, Enoc Perez, Keith Haring, Tom Wesselman gibi sanatçıların eserlerinden oluşan çok geniş bir sanat koleksiyonuna sahiptir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder