15 Temmuz, 2017

İngiliz bahçesinde pembe ananas pavyonu


Ananas Güney Amerikaya özgü ve tropik iklimlerde büyüyen bir meyve. Bu yüzden 18.yüzyıldan kalma bir İngiliz bahçesi içerisinde bu meyveyi görmek şaşırtıcı olabilir. Fakat origami şeklinde tasarlanan bir ananas olunca işler değişir. Bak!bak!bak! Unsuru göze alınarak Studio Moriso tarafından tasarlanan pembe ananas pavyonu, Herefordshire ulusal vakfın tarihi Berrington Hall alanında sergileniyor. 




Pavyonun şekli, iki sanatçının yarattığı origami parçasına dayanıyor. Heather ve İvan Moison ilk olarak yapıyı origami kullanarak kağıda dizayn ettiler, daha sonra tasarımlarını hayata geçirmek için yapısal mühendislerle çalıştılar. Köşk geleneksel olarak Gürcü paletinden seçilen pembe renkte, tüm hava koşullarına dayanabilen mermet ile sağlanan özel bir kumaşla üzerine yerleştirilmiş ahşap bir yapıya sahip, vidalı bir ankraj ile tutulmuş batık bir metal çerçevesi kullanılarak inşa edilmiş. 


Studio Morison'ın arkasında ki iki sanatçı Heather ve Ivan Morison, bu tasarıma başlamadan önce bir yıl bahçenin geçmişi üzerine araştırma yapmışlar. Berrington'un Gürcü tarihi ve ailenin zenginliği, yetiştiriciliği ve çağdaşlığının simgesi olarak kullanılan duvarlı bahçenin önemi araştırarak  bir yıldan fazla bir süre geçirmişler. 


Yapının kendisi sekiz metre boyunda ve sekiz metre genişliğinde ( yaklaşık 26 X 26 ) ve doksan bölümden oluşan metal bir temel çerçeve içeriyor. Hava koşullarına karşı mukavemet kabuğu, her bölüm üzerine çekilen kaplanmış bir dokuma kumaştan yapılmış malzeme ile örtülmüş. Çarpıcı pembe tonuna gelince, sanatçılar Gürcü dönemiyle ilişkileri için bu rengi seçmişler. Bu proje yaklaşık altı ay gibi bir sürede inşa edilmiş. 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder