07 Temmuz, 2017

Seyahat | Puglia



Farklı medeniyetlerce işgal edilmesinin ödülü olarak biriktirdiği çok katmanlı mimari hazinesi, gelenekleri koruyan, yöresel mutfağı yaşatan halkı, masalsı trulli evleri ve harika plajlarıyla Puglia kendini saklı tutmayı başarmış bir yıldız adeta. Tabi ki şimdiye kadar.. Puglia, İtalya'nın en az keşfedilen ve bilinen bölgelerinden biri. Popülerliği yıllardır kimselere kaptırmayan Toscana kadar düz arazilere, dağlık tepelere ve muhteşem manzaraya sahip. Barok mimarisi, nefis makarnaları ve geleneğini sürdürmeye çalışan halkını tanımak, Puglia seyahatime en keyif katan yanıydı.



Zeytin, üzüm, Trulli evleri ve İtria Vadisi.... Bunlar Puglia'yı her yerden farklı kılan özellikler.

Puglia, İtalya'nın güney kısmında, tam çizmenin topuğuna denk gelen bir bölge. Aslında Campania bölgesi olarak da biliniyor. Puglia uzun zamandır merak ettiğim bir bölgeydi. Tatil fırsatı da bulunca hızlıca plan yapıp rotayı oluşturduk. Buraya ulaşmak için iki havaalanı kullanılıyor. Birincisi Bari ( Brindisi )diğeri ise Milano havaalanı. Puglia, Muhteşem plajları, Kuzey İtalya'ya oranla çok daha lezzetli mutfağı ve doğal insanlarıyla tanınıyor. Bu sıralarda da bayağı popüler bir destinasyon.



Puglia,Adriyatik Denizinin güneyinde bulunan büyük bir bölgeyi kapsıyor. Bu bölge yarımadanın doğusunda yer almakla birlikte Adriyatik ve Iyon Denizine bakan uzun bir sahil şeridine sahip. Puglia oldukça geniş, bazen teraslı ve kayalıklı olabilen düzlük ovalardan oluşuyor. Murgia yüksek ovası ve kıyıları, ziyaretçilerine oldukça etkileyici karstik formasyonlarda sunuyor. Bir çok açıdan Puglia, tatil için tercih edilen bir belde haline geldi. 800 kilometre boyunca uzanan çarpıcı bir sahil şeridine sahip olan Puglia, Güney İtalya’nın yıldızını son yıllarda en çok parlatan yer olarak dikkati çekiyor. 


Yüzyıllar boyunca stratejik bir yer olan Puglia bir çok işgalle maruz kalmış. Bölgedeen çok Bizans, Arap ve Romanesk kalıntılarına rastlıyorsunuz. Ancak en güçlü etkiyi Yunanlılar bırakmış.
Puglia’da alabildiğine uzanan zeytinlikler ve şarap bağlarına birbirinden keyifli limanlar ve deniz fenerleri  dikkat çekiyor. Kristal berraklığındaki deniz, bembeyaz ipeksi kumlarla çevrelenmiş. Hipnotize edici bu manzara rüzgâr sörfü başta olmak üzere çok sayıda su sporu tutkununu da Puglia’ya çekiyormuş. Öğrendiğime göre bölgede toplam 60 milyon zeytin ağacı bulunuyor.Bölgenin öne çıkan zeytinyağları , Dauno, Terra di Bari, Terre Tarentine, Collina di Brindisi ve Terra D’Otranto çok meşhur olanlar. Bununla birlikte, Puglia kendine özgü Bionde portakalları ve Femminello limonlarıyla ünlü. Adriyatik ve İyonya denizlerinin ortasına konumlanan Puglia, Roma ve Yunan periyodlarından günümüze miras kalmış arkeolojik şaheserlerden Barok dönem eserlerine kadar çok sayıda tarihi eseri de sınırları içinde barındırıyor. Gargano ve Alta Murgia milli parkları da bölgenin kuşkusuz en çok ziyaret edilen noktaları arasında. 



Puglia , UNESCO Dünya Kültür Mirası listesinde de yer alan Alberobello, eşsiz manzarasıyla Polignano A Mare ve artık neredeyse kimi Ferzan Özpetek filmleriyle özdeşleşmiş olan Lecce gibi muhteşem cevherleri sınırları içinde barındırıyor. UNESCO, Alberobello dışında Castel del Monte ve Lombard Sanctuary of Monte Sant’Angelo’yu da listesine eklemiş durumda.


Buraya gelmemizin asıl amacı meşhur Alberobello evlerini görmekti. Dolayısıyla gezmeye ilk buradan başladık. 


Alberobello 
'Güzel ağaç' anlamına gelen Alberobell, en güzel ve ünlü trulli kenti. Bir zamanlar bir nehir yatağı ile ayrılmış iki tepe üzerine kurulmuş. Rioni Monti ve Aia Piccola alanı tamamen yuvarlak, yedi caddede yan yana dizilmiş trulli evlerini görüyorsunuz. Trulli evlerinin kalbinin attığı yer ve 400'den fazla ev 1996'dan beri UNESCO Dünya Mirası listesinde yer alıyor. 

Ostuni
Ostuni üç tepe üzerine kurulmuş bir Roma kenti. Eski şehir merkezi dik ortaçağ sokaklarından oluşuyor. 
Eski mahallenin kalbinde bulunan katedral , Puglia'daki en güzel cephelerden birine sahip. Beyaz eski duvarları ve tipik beyaz boyalı mimarisi ile ' Beyaz şehir ' olarak da biliniyor. Ostunide kendimi bir Yunan adasında geziyor gibi hissetmedim değil. Fakat onu ayıran muhteşem Adriyatik deniz manzarası, Barok tarzında ki kiliseleri, anıtları ve mimarisi oldu.



Lecce
Lecce 2000 yıllık geçmişe sahip, temiz ve rahat bir şehir. Floransa'nın rönesansa ne olduğu ve çoğu zaman "Güney Floransa" olarak adlandırılan Barok eserlerine sahip. Lececce de görülecek yirmi kilise bulunuyor. Bunlardan Santa Crose en etkileyeci olanlarından. Bir zamanlar Hadrian döneminde inşa edilen 20.000 izleyici kapasitesine sahip bir Roma tiyatrosunun kalıntıları da bulunuyor.

Martina France 
Martina Franca, 18.yüzyıldan kalma muhteşem bir barok ve rokoko mimarisi ile göz çarpıcı bir şehir. Ünlü Spumanti ve Vermouth şaraplarıyla da çok ünlü. Martina Franca, dünyaca ünlü opera ve klasik müziğin 'Festival della Valle d'Itria''nın ev sahipliğini de yapıyor. Şuan 32.yılında.

Monopoli
19 ortaçağ kilisesi ve sayısız Arnavut kaldırımı sokakları ile eski bir şehir Monopoli.  Şaşırtıcı jeolojik özelliklere sahip bir konumda bulunan Monopoli'ye sadece birkaç kilometre uzaklıktaki Castellana Grotte'nin çarpıcı kaya oluşumlarını ve benzersiz sarkıtları bulabilirsiniz. "Grotte di Castellana" yaklaşık 90 milyon yıl önce oluşmaya başlamış ve Puglia'nın en önemli cazibe merkezlerinden biri olarak gösteriliyor. 

Cisternino 
Cisternino, zeytinlikler ile çam ormanları arasında deniz seviyesinden 400 metre yüksekte bulunuyor. Ortaçağ tarihi merkezi neredeyse Yunan görünümünde ve dış merdivenlerle beyaz teraslı evlerden oluşuyor. Şehrin kalbi saat kulesi olan güzel meydan da atıyor.. Yaz aylarında ve bayramlarda ana meydan, festivaller, konser ve şovlarla hayat buluyor.  

Polignano A Mare
Kaya üstünde yer alan teraslarında gün batımını yakalamak ancak bu kadar güzel olabilir Polignano A Mare'de. Adriyatik'in berrak sularının üstündeki 20 metre yüksekliğindeki kireçtaşına verilen bu isim burayı bu kadar ünlü bir yer haline getirmiş.

Ne yemeli?
Puglia, Akdeniz mutfağına sahip olduğundan dolayı, zeytinyağı, domates, kabak ve zeytin yemeklerinde oldukça fazla görülüyor. İtalya'nın en iyi peynirleri dahil olmak üzere en kaliteli yerel ürünle kullanılarak yemekler hazırlıyorlar. Geleneksel yerel makarnaları Orecchiette ya da küçük kulaklı makarnaları klasik olarak cime di rapo ile servis ediliyor. Burrata ise burada doğmuş diyebilirim. Ve elbette ki deniz ürünleri. Midye, deniz kestanesi ve daha pek çoğunu burada taze taze deneyebilirsiniz.
Ne Zaman gitmeli?
Puglia, yumuşak kışları ve sıcak yazlarla gerçekten tipik bir  Akdeniz iklimine sahip. Yılda ortalama 300 güneşli gün, yaz (Mayıs - Eylül) Puglia'yı ziyaret etmek için en popüler zamanlar. Ben Temmuz ayında gitmeyi tercih ettiğimden dolayı yazı bir başka güzel derim. 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder